.
 

AKTUALITY - VÝSLEDKY   |   ATLETI   |   REKORDY   |   HISTORIE   |   GALERIE   |   DISKUZE - KONTAKT

 

 

     H I S T O R I E

    

 
rok 1963
 
Vzpomíná Ing. František Hejčl

Jeden z našich nejúspěšnějších současných atletů, opora družstva, nám všem udělal radost tímto statistickým vyhodnocením činnosti členů našeho LA oddílu v jednotlivých disciplinách. Jeho trpělivá práce poslouží současným závodníkům, trenérům i jejich příštím následovníkům. Díky, Petře, Tobě i všem, kteří Ti pomáhali stvořit tuto velmi prospěšnou pomůcku, za velmi dobrý základ dalších prací, ve které budeš jistě s chutí pracovat.

 

Výsledky ukazují, že počátky atletiky v Otrokovicích byly velmi úspěšné, a o to hodnotnější, že byly dosaženy v ne tak dobrých podmínkách, jaké máme pro atletiku dnes.

 

Chci použít této příležitosti, při které hodnotíme úspěchy našich závodníků, k tomu, abych vzpomněl všech těch, kteří přispěli při obětavé organizátorské práci k dnešním úspěchům našich atletů během mojí činnosti v posledních dvanácti letech.

 

Asi tak v roce 1958 se začíná zhoršovat situace v oddíle, po soukromých trablech Jindry Roudného, trenéra našich závodníků. Jindra přinesl první větší úspěchy našich závodníků, přinesl do oddílu výborný kamarádský duch. V nepříznivé situaci přichází za mnou Ruda Vyvial, a protože věděl o mé dřívější aktivní atletické činnosti v Hradci Králové, velmi snadno mě přesvědčil, že je třeba pomoci. Již po roce jsem vedl oddíl a společně s Jirkou Bednaříkem a Jožkou Bukovjanem jsme se pustili do vytváření širšího jádra družstva mužů a soustavně, téměř sisyfovsky, tvořili družstvo mladších dorostenců. Žel, větší část dorostenců odchází z Otrokovic i bez rozloučení, i když se po určitou dobu stává atletická činnost významnou součástí jejich života, i když jim kromě radosti ze sportování dává do jejich povahy cenné rysy, významné pro úspěšný život.

Menší část dorostenců zůstává v oddíle a věnují svůj volný čas atletice a mnozí z nich se stávají pilíři družstva v následujících letech. Když pak předčasně odstupuje Jožka Blechta, jako organizační pracovník, kterého nemohl nahradit Karel Tihelka, stáli jsme před problémem získat kvalitního organizačního pracovníka pro důležitou činnost oddílu. Příchod Otty Opavského byl velkou výhrou, neb Otta měl již velké zkušenosti z Gottwaldova a má velký díl na úspěších oddílu. Denní obětavá činnost Jirky Bednaříka, který zavádí moderní tréninkové metody, přinesla brzy ovoce – dochází k vzestupu výkonnosti. Jožka Bukovjan soustřeďuje kolem sebe štrekaře, strhuje svojí houževnatostí stejně staré i mladší. Vytvořil skupinu, která se stává postrachem nejen v soutěži družstev, ale na všech závodech v republice. Odběhlo se u nás již 11 ročníků „Běhu Naší pravdy“,  a vždy si vzpomínám na ten první ročník, který se běžel na dostihové dráze u Tlumačova. Do rána napadlo 20 cm sněhu, a tak žáci, dorost i dospělí, dobíhali i bez pláštěnek – promrzlí. S Rudou Vyvialem jsme v lese rozebrali metr dřeva a roztopili vatru, aby se rozhodčí i závodníci mohli trochu ohřát a závod mohl být dokončen.

Z těch nejvýznamnějších podniků atletů to byly jistě již dva přebory ČSSR v přespolním běhu dospělých i vystoupení Dukly Praha, ve které bylo jádro národního družstva. Dva mezinárodní mítinky, uskutečněné po Rošického memoriálu, a z nich právě na ten po skončené Tokijské olympiádě, kdy si to u nás rozdal Jožka Odložil s Novozélanďany Smelkem a Daviesem. Na tento mítink se přišlo podívat 9000 diváků. Byly to dva Přebory ČSSR juniorů, přebor republiky staršího dotostu. Byla to celá řada krajských i župních přeborů, při kterých byla vyzkoušena naše velmi kvalitní dráha, na níž si mnoho závodníků vytvořilo svoje osobní rekordy.

 

Naši vynikající závodníci startují i v zahraničí. Celou řadu hodnotných utkání vybojovali závodníci, zvláště pak štrekaři, s maďarským klubem MÁV Stolník. K oboustrannému poznání došlo při vzájemném utkání obou družstev.

 

Domnívám se, že pro propagaci atletiky v Otrokovicích bylo v minulosti vykonáno dost a rozhodně to přispělo k tomu, že máme v oddíle stálý příliv mladých adeptů, k nimž, bohužel, nemáme dostatek odpovědných trenérů a cvičitelů.

 

A v tomto jubilejním roce připravujeme první otrokovický (tzv. rychlý) maratón. Mezi námi žije a závodí totiž dvojnásobný mistr ČSSR Dr. Josef Podmolík, který svými výkony dosahuje k evropské špičce. Jeho tréninkové úsilí a jeho výkony musejí být pro naši mládež dlouho vzorem. Naběhat denně 55 km v nerůznějších povětrnostních podmínkách, při odpovědné lékařské práci, v rodině s dvěma dětmi, většinou v ovzduší prosyceném popelovinami a průmyslovými výpary – to jsou opravdu skvělé výsledky.

 

Než pogratuluji, musím se přiznat. Našel jsem během těchto let dobrý vztah k mladým atletům, že jsem často šel pomoci, i když jsem už nemohl.

 

Cením si obětavosti řady funkcionářů a zvláště si pak cením těch závodníků, kteří vždy a včas spolehlivě udělali to, co potřebovala naše atletická rodina, kteří dali přednost potřebě atletického kolektivu před zájmem osobním. Byla údobí, kdy se činnost nedařila, kdy vznikaly mezery ve funkcích, kdy klesaly výkony a kdy jsem si přál, aby mě někdo nový vystřídal. Nový duch může způsobit kvalitativní vzestup. Musel jsem se zase vrátit, protože bych se bez té práce cítil invalidní.

 

K té pětatřicítce přeji otrokovické atletice, aby čtyřicítku oslavila na tartanu, přeji jí další příliv duševně vyspělých a tělesně zdatných mladých lidí, kteří budou dobrými kamarády a budou i při svých individuálních bojích vždy chránit zdravý kolektiv.

 
krátce...

Josef Bukovjan obsadil v krajském přeboru v přespolním běhu, který se konal v Adamově, třetí místo v kategorii mílařů. 4 km zaběhl za 11:38,8 min., před ním skončili gottwaldovští závodníci Zháňal a Vejvančický.

 

Krajským přeborníkem ve skoku dalekém se stal Hofman výkonem 625 cm.

 

V utkání mladších dorostenců porazili naši mladí závodníci Slavii Kroměříž 46:38 b., s Holešovem prohráli 35:49 b.

 

Muži se utkali se Sokolem Čejkovice (68:23) a Kuřimí (56:50) a v obou utkáních zvítězili. V utkání se Slávií Kroměříž prohráli 46:59 b.

 
Tabulka krajského přeboru mužů – II.B

 

1.

Slavia Kroměříž

7

7

0

0

406:231

14

 

2.

Jiskra Otrokovice

7

6

0

1

354:210

12

 

3.

Spartak Kuřim

7

4

0

3

356:291

8

 

4.

TJ Gottwaldov B

7

4

0

3

258:204

8

 

5.

Dukla Prostějov

7

3

0

4

337:388

6

 

6.

Lokomotiva Veselí

7

2

0

5

205:278

2

 

7.

ZKL Brno 

7

2

0

5

172:212

1

 

8.

Sokol Čejkovice 

7

0

0

7

110:384

0

 
krátce...

Ve 4. ročníku Běhu Naší pravdy doběhl Škoda v kategorii lyžařů na 3. místě za Podmolíkem z VŠ Olomouc. V hlavní kategorii zvítězil opět Zháňal, Bukovjan skončil čtvrtý.

 
NEJLEPŠÍ VÝKONY ROKU 1963
 

100m

Nesrsta

11,4

 
 

200m

Nesrsta

24,0

 
 

400m

Řezníček

54,6

 
 

800m

Horák

1:59,4

 
 

1500m

Bukovjan

4:03,2

 
 

3000m přek.

Bukovjan

9:31,6

 
 

5000m

Bukovjan

15:24,8

 
 

výška

Měřínský

175

 
   

Endel

175

 
 

tyč

Pšenčík

300

 
 

dálka

Hofman

654

 
 

koule

Uhlík

13,86

 
 

disk

Uhlík

41,87

 
 

oštěp

Podhajský

53,76

 
 

4x100m

Řezníček, Vaculka, Měřínský, Nesrsta

51,3

 
 
 

  

.